Melukis Secara Digital Dengan Microsoft PowerPoint ?

eddysophianpullewithazlanlaudinmartin

Encik Eddy Sophian Pulle ( kanan ) ketika berziarah ke rumah Encik Azlan Lauddin Martin- salah seorang orang kuat dalam laman Facebook Discover Tawau.

Apabila para ahli komuniti senireka grafik berdiskusi tentang perisian yang digunakan oleh para pelukis digital, nama-nama besar seperti Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, CorelDraw, Paint Shop Pro, Manga Studio, SAI Paint Tool dan banyak lagi pasti akan terlintas di fikiran. Atau sekurang-kurangnya Krita, GIMP, Inkscape atau Paint.NET yang mampu dimiliki sesiapa kerana kegratisannya. Namun, apabila disebut Microsoft PowerPoint, mungkin ramai yang akan terkesima dan terlopong seketika.

Itulah yang terjadi kepada saya ketika bertanya kepada Encik Eddy Sophian Pulle, seorang pelukis digital yang telah melukis sebahagian dari lukisan-lukisan yang terpampang di laman facebook Discover Tawau. Saya menyangka lukisan digital yang dilukis oleh beliau telah dilukis menggunakan CorelDraw X7, namun jawapan yang saya terima langsung tidak saya duga sama sekali.

eddysophianpullepowerpointcanvas

Menambah lagi rasa kejut yang sedia ada, lukisan yang dilukis beliau hanya dilukis dengan menggunakan tetikus ! Saya menyangka beliau melukisnya dengan bantuan tablet, seperti lazimnya para pelukis digital, kerana kualiti kerja yang membuat saya terkesima buat berapa ketika.

Masih bekerja di Syarikat Sawit Kinabalu Sendirian Berhad, Encik Eddy mula melukis secara digital secara sambilan sejak tujuh bulan lalu, ketika menyediakan imej illustrasi yang bakal menghiasi buku karangan beliau sendiri. Beliau kurang berpuas hati dengan lukisan illustrasi konvensional yang beliau lukis dengan pensel, lalu mencuba untuk melukis secara digital dengan apa yang ada dalam komputer beliau. Setelah begitu lama berlatih, akhirnya terhasil hasil kerja seperti yang kita lihat di bawah :

eddysophianpullepainting

Hasil kerja beliau turut menarik perhatian pemilik kedai percetakan tempat beliau mencetak buku karangan beliau, lalu beliau dihadiahkan dengan hasil cetakan salah satu dari lukisan illustrasi yang terdapat pada buku berkenaan.

masjiddaengahmadmappata

Lukisan illustrasi yang telah meraih perhatian pemilik kedai percetakan.

Dari satu aspek, beliau memiliki sesuatu yang lazim dimiliki oleh pelukis digital/illustrator profesional, iaitu :

1. Bakat dan kemahiran semulajadi kurniaan Allah Subhanawataala
2. Kesungguhan dalam melatih bakat dan kemahiran yang ada

Dengan adanya hal ini, seorang pelukis digital boleh berjaya di mana-mana peringkat, tak kira perisian apapun yang pelukis tersebut gunakan. Tak kira sama ada menggunakan tetikus atau tablet.

Pada masa akan datang, mudah-mudahan akan ada temuramah secara formal yang bakal menyelami proses kreatif dan aliran kerja beliau, sama ada secara bersemuka atau secara online. Sesungguhnya pengalaman yang saya perolehi ini telah mengubah persepsi saya dan menambahluaskan lagi pengetahuan saya tentang senireka digital.

Banyak lagi lukisan illustrasi Encik Eddy Sophian Pulle boleh disaksikan dalam buku The ESP Story. Anda boleh menghubungi beliau di laman facebook Discover Tawau berkenaan buku tersebut.

eddysophianpulleatprintingshop

Sumber untuk kesemua imej : Discover Tawau

Advertisements

8 thoughts on “Melukis Secara Digital Dengan Microsoft PowerPoint ?

  1. Tuan Azlan Lauddin Martin yang dihormati…

   Terima kasih kerana sudi datang ke laman Suara JiwaHalus. Terharu pula, kerana Tuan merupakan orang kuat dalam Discover Tawau dan menjadi pengunjung pertama yang memberi komentar. Semoga kesihatan Tuan bertambah baik.

   Betul tu, Tuan. Hasil kerja beliau mengingatkan saya pada karya-karya Tom Carlos.

   http://www.ocsmag.com/2016/06/07/free-software-artists-and-their-tools-part-iii-tom-carlos-inkscape/

   Salam Takzim

   Like

 1. Hello would you mind stating which blog platform you’re working with?

  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a
  tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different
  then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for
  being off-topic but I had to ask!

  Liked by 1 person

Kongsikan Pendapat/Luahan Rasa Anda Di Sini...

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s