Kenangan Meja Guru

MejaGuru

Meja Guru di Sebuah Bilik Kelas Sekolah. Sekadar Gambar Hiasan ( sumber asal )

Sebelum seorang kenalan ( yang saya anggap sebagai guru ) menyampaikan kepada saya tentang adab-adab murid kepada guru, saya tidak tahu sama sekalipun tentang tindakan duduk sahaja-sahaja di meja guru dan berlagak macam guru itu melanggar adab.

 

Bila adab-adab sudah dilanggar, hilanglah keberkatan dalam menuntut ilmu.

 

Apa yang disampaikan oleh beliau :

 

Kata Syeikh Abd Rauf al-Fansuri ( dalam kitab Jawi lama bertajuk Risalah Mukhtasarah fi Bayan Syuruth al-Sheikh wa al-Murid yang dikarang oleh Sheikh Abdul Rauf Singkel ):

“Bahawasanya ‘lagho’ itu sia-sia, maka WAJIB atas Syeikh bahawa jangan dibiarkannya sesorg daripada muridnya itu hadir pada tempatnya duduk itu (tempat syeikh duduk mengajar). Maka apabila dibiarkannya mereka itu di sana, maka-sanya telah DIJAHATKANNYA pada HAK mereka itu.”

 

Ada 2 maksud iaitu:

 

  1. Hendaklah dihalang murid-murid daripada berlegar-legar di tempat duduk syeikh itu mengajar seperti bermain-main syeikh (pura2 berlakon) di tempat duduknya itu, kerana perbuatan yg seperti itu benar-benar perbuatan yang sangat biadab murid terhadap gurunya. Maka hendaklah dihalau murid itu dengan hukuman denda tertentu dan jika degil dan mengejek-ejek akan murid itu maka hendaklah dihalau keluar dari zawiyah tersebut. “

(https://bvnyian.wordpress.com/adab/tazkirah-adab-guru-dan-murid-huraian-oleh-lebai-kampung/)

 

Ketika tiba di poin yang berkenaan, hati saya terdetik, teringatkan kenangan lama sewaktu masih belajar di SMK Kuhara dahulu. Di kelas Khas ( setara dengan kelas Bestari zaman sekarang ) dan kelas yang kedua sesudahnya, meja guru memang dianggap para pelajar sebagai zon larangan ketika guru tiada di kelas, tanpa perlu adanya satu peraturan yang dikuatkuasakan.

 

Bukan untuk menunjuk baik, memang tidak tergerak hati saya dan rakan-rakan ( yang saya ingati kerana rasa akrab yang mereka hulurkan ) untuk pergi sahaja-sahaja duduk di tempat guru dalam kelas, apatah lagi untuk berlagak macam cikgu di hadapan rakan-rakan lainnya.

 

Seingat saya, budaya yang sedemikian berterusan hingga kami tamat SPM.

 

Alhamdulillah… Keputusan peperiksaan PMR dan SPM kami baik. Kini, tiada satupun di antara kami yang menjadi sampah masyarakat, walaupun ada di antaranya yang hidup tidak semewah mana. Begitulah, bila ilmu ada keberkatan maka manfaatnya tidak hanya sekadar untuk diri sendiri semata-mata.

 

Apa yang saya fahami, bila kita menghormati guru ( sama ada kerana naluri semulajadi atau disampaikan kepentingannya melalui kelas pengajian ), ilmu akan menjadi berkat. Dan perkara-perkara yang kita anggap remeh sebenarnya memberi kesan besar kepada keberkatan ilmu yang kita tuntut.

 

Salam Jumaat…

 

NaiQRCodeLogoKecik

 

 

2 thoughts on “Kenangan Meja Guru

Kongsikan Pendapat/Luahan Rasa Anda Di Sini...

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s