Inspirasi 1 ( sambungan )

startup-883575_640

 

Sambung kembali cerita sebelumnya. Selepas pertandingan kawad itu, para peserta berpecah dan kembali meneruskan aktiviti biasa sebagai pelajar di sekolah masing-masing. Namun sesekali bertemu bila masa ada aktiviti yang menggabungkan sekolah-sekolah di peringkat Daerah Tawau. Bila bertemu, pasti saya terkesan kelibat Brother Johan dan rakan-rakannya. Namun tiada komunikasi yang amat signifikan melainkan bila ada gerak kerja yang melibatkan beliau dan saya dalam satu kumpulan mahupun ketika ada keperluan. Watak beliau yang agak pendiam dan serius memang tidak mendorong beliau untuk memulakan suatu ‘small, casual talk’ dengan ahli perempuan yang begitu dikenalinya.

Sebagai ahli remaja berpangkat Sarjan Mejar, Brother Johan sering menjadi orang penting yang menggerakkan aktiviti kesukarelaan di peringkat daerah. Namanya selalu muncul dalam minit-minit mesyuarat peringkat daerah sejak sekian lama sebagai salah satu tonggak utama dalam unit ahli remaja.

 

Sungguhpun peluang bergerak-kerja dengan Brother Johan begitu terhad, saya masih ‘nampak’ keistimewaan yang menyebabkan aura beliau lebih besar dari tubuh fizikalnya. Antaranya :

 

  • Matang. Brother Johan tetap seorang lanang jati yang benar-benar matang. Beliau tidak tergugat biarpun adakalanya idea-ideanya dicabar seseorang yang lebih rendah pangkat atau junior darinya.
  • Berkeyakinan. Secara tersirat, Brother Johan menzahirkan keyakinan bahawa beliau tidak perlu menjadi Encik Sotong untuk menzahirkan jiwa halus beliau.
  • Ikhlas. Bila ada keikhlasan, maka pengharapan agar orang yang disampaikan kebaikan itu membalas kembali dengan yang setara tidak lagi timbul; kerana adanya keyakinan bahawa beliau tetap akan menerimanya kembali- namun sering bukan dari orang yang sama mahupun bentuk yang dijangka-harapkan. Keikhlasan beliau dirasai oleh hati-hati yang menghargai keikhlasan, dan membentuk lingkaran kasih sayang yang menyentuh begitu banyak jiwa.
  • Kejujuran. Brother Johan tidak perlu berpura-pura untuk membuat orang lain suka padanya. Beliau lebih senang melukis garis-garis sempadan yang sihat dalam pergaulan berbanding melakonkan watak-watak yang bukan dirinya sendiri. Pilihan yang sebeginilah akan menarik orang-orang yang jujur jua- lantas membentuk ikatan persahabatan/kasih sayang yang murni dan tulen.
  • Sikap merendah diri. Pangkat sarjan mejar yang beliau ada tidak mewujudkan sense of entitlement dalam diri beliau. Beliau tidak menjarakkan diri dari orang bawahannya mahupun menindas mereka dengan sikap kuku besi atau pilih bulu.

 

Apa yang saya senaraikan ini diakui sendiri oleh mereka yang pernah sama-sama bergerak kerja dengannya di sekolah yang sama- senior dan junior. Beliau turut diakui sebagai seseorang yang menjadi inspirasi bagi orang-orang di sekelilingnya untuk berubah ke arah yang lebih baik di peringkat individu dan menggerakkan organisasi yang dipimpinnya menjadi organisasi yang disegani.

Mudah-mudahan Allah Taala merahmati Brother Johan dan mengampunkan dosa-dosa serta kesalahannya. Pertemuan bukanlah milik kita, dan setiap pertemuan menjanjikan iktibar yang boleh kita pelajari dan amalkan dalam kehidupan.

 

Selebihnya, hanya Allah Taala yang Maha Mengetahui…

 

Advertisements

Kongsikan Pendapat/Luahan Rasa Anda Di Sini...

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s